رستم قاسمی، زاده ۱۵ اردیبهشت ۱۳۴۲ در سرگاه استان فارس. متولد شده از پدر و مادری کشاورز. دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی عمران. عضو سپاه پاسداران از سال ۶۰ و فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء از سال ۸۶ تا ۹۰.
وزیر نفت دولت احمدی نژاد، مشاور اسحاق جهانگیری در دو سال ابتدایی دولت یازدهم در زمینه روابط اقتصادی با عراق، مامور فروش نفت ایران با همکاری سپاه تا سال ۹۹، حالا وزیر راه وشهرسازی در دولت ابراهیم رئیسی است.
رستم قاسمی در حالی از همان ابتدای کار دولت سیزدهم مامور اجرای پرحاشیهترین طرح دولتی در دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی شد که ورود وی به این وزارتخانه نیز به دور از حاشیه نبود.
حواشیای که خود او قبل از تشکیل کابینه نهایی دولت سیزدهم به آن دامن زد. رستم قاسمی که پیش از این و در دولت احمدینژاد، مابین سالهای ۹۰ تا ۹۲، سابقه تصدی مقام عالی وزارت نفت کشور را در کارنامه خود دارد، در حالی در دولت سیزدهم بهعنوان وزیر راه و شهرسازی انتخاب شد که موافقان وی، سوابق اجرایی او در امور عمرانی و تجربه وی در مسکنسازی را مهمترین دلیل این انتخاب عنوان میکنند.
قاسمی یکی از معدود وزرایی بود که تا قبل از برگزاری جلسه رای اعتماد وی در مجلس، موفق شده بود نظر مثبت نمایندگان بسیاری را در کمیسیون عمران به خود جلب کند. وزرای موافق، سابقه اجرایی رستم قاسمی در مسکنسازی مربوط به دوران تصدی وی در قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا را بهعنوان برخورداری از تجربه کافی برای اجرای مهمترین طرح اقتصادی دولت سیزدهم یعنی طرح نهضت ملی مسکن عنوان میکردند. نمایندگان موافق با وی کارنامه رستم قاسمی در امور عمرانی را موفق ارزیابی کرده و اعلام کردند وی تجربه کارهای سخت را دارد و از این رو برای اجرای مهمترین طرح دولت سیزدهم که اتفاقا مجلس نیز با تصویب قانون جهش تولید مسکن پیگیر آن است، توانمندی لازم را دارد. با این حال، رستم قاسمی در روز اخذ رای اعتماد از نمایندگان مجلس، حاشیهساز شد. رستم قاسمی نیز مانند بسیاری دیگر از مسئولان، از حواشی به دور نبوده است و شاید بتوان او را یکی از حاشیهسازترین وزرای دولت دانست. ماجرای گم شدن دکل نفتی در سال ۱۳۹۱ بهعنوان یکی از حواشی پرسر و صدای دولت احمدینژاد در زمان تصدی وی بر وزارت نفت، رخ داد. اگر چه وی در آن زمان از اساس گمشدن دکل نفتی را تکذیب کرد، اما وزیر نفت دولت روحانی در سالهای بعد خبر گمشدن این دکل را تایید کرد. در فروردین ۱۴۰۰ نیز اخباری مبنی بر ترور ناموفق رستم قاسمی توسط موساد منتشر شد. گفته شد این ترور در لبنان طرحریزی شده بود که با همکاری سازمان اطلاعات ترکیه خنثی شد.
نام رستم قاسمی در سالهای اخیر همچنین با انتشار اخباری مبنی بر قرار گرفتن وی در فهرست یکی از قدرتمندترین مردان خاورمیانه و همچنین خبرهایی از اتهام اختلاس به وی در پرونده موسوم به فساد نفتی بابک زنجانی بر سر زبانها افتاد. در سال ۲۰۱۲ مجله فوربس نام رستم قاسمی را در رتبه ۳۲ فهرست قدرتمندترین مردان خاورمیانه منتشر کرد.
در خلال تمام موافقتها و مخالفتها برای رای اعتماد به وی در جایگاه وزیر راه و شهرسازی، رستم قاسمی، شهریور سال گذشته، در سخنرانی خود در صحن مجلس، به اشتباه، وزارتخانهای که برای آن انتخاب شده بود را به جای وزارت راه و شهرسازی، وزارت نفت اعلام کرد. وی در این سخنرانی اعلام کرد: ۱۰ دستور را نوشتهام که در اولین روز از حضورم در وزارت نفت، آنها را در دستور کار قرار میدهم. این اشتباه در اعلام نام وزارتخانهای که حالا رستم برای دریافت رای اعتماد از نمایندگان مجلس، برای تصدی جایگاه عالی آن، در صحن مجلس حاضر شده و در حال سخنرانی بود موجب خنده حضار شد. به طوریکه میتوان گفت مهمترین خبری که آن روز از جلسه رای اعتماد وزرای کابینه دولت سیزدهم به سرعت در فضای مجازی و رسانههای رسمی کشور منتشر شد، همین خبر بود. خبری مبنی بر اشتباه وزیر پیشنهادی رئیسی در اعلام نام وزارتخانهای که برای آن انتخاب شده بود.
رستم قاسمی اما پس از دریافت رای اعتماد چندان حاشیه ساز نبوده است. اما طرحی که در وزارتخانه وی در دست اجرا قرار دارد، طرحی پرحاشیه و با مخالفان و موافقان بسیار است. طرحی که میتواند در سالهای بعد پا جای پای مسکن مهر گذاشته و حواشی انبوهسازی دولتی را که در زمان احمدی نژاد شروع شد، اما سه دولت بعدی را نیز درگیر کرد، تکرار کند.
رستم قاسمی در دولت سیزدهم مامور اجرای طرح ساخت سالانه یک میلیون مسکن در کشور و ادامه آن در چهار سال متوالی شده است. طرح نهضت ملی مسکن که هنوز بر سر نحوه تأمین منابع آن، اثرات و پیامدهای منفی اقتصادی آن و همچنین محل و نحوه ساخت آن اما و اگرها و ابهامات زیادی وجود دارد. این در حالی است که تعدادی از کارشناسان و مشاوران اقتصادی دولتی و غیردولتی نیز به این طرح واکنش نشان داده و اعلام کردند این طرح قابلیت اجرایی شدن ندارد یا حتی در صورت اجرا میتواند هزینههای جبرانناپذیری برای کشور داشته باشد. باید دید رستم قاسمی تا کجا این طرح را پیش خواهد برد و حواشی بعدی چه خواهد بود!
- مونا فاخر - روزنامهنگار
نظر شما